Útmutató a társadalmi felelősségvállaláshoz
ISO 26000:2010 szabvány alapján

A szervezetek és a hozzájuk kötődő érdekelt felek világszerte egyre növekvő mértékben ismerik fel

 • a társadalmilag felelős viselkedés szükségességét és előnyeit.

A társadalmi felelősségvállalás célja, hogy

 • hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez.

A szervezetnek az őt körülvevő társadalommal kapcsolatos teljesítménye és a környezetre gyakorolt hatása kritikus része lett a szervezet általános teljesítménye és az eredményes működés folytatására vonatkozó képessége mérésének.

Ez – részben válasz annak az igénynek növekvő felismerésére, hogy egészséges környezeti rendszereket, társadalmi méltányosságot és jó szervezeti irányítást biztosítsanak. Hosszú távon minden szervezet tevékenysége a világ környezeti rendszerének egészségességétől függ.

Az ISO 26000 szabvány nem irányítási rendszerszabvány. Nem szánták és nem alkalmas tanúsítási, szabályozási vagy szerződéses célra.

Bármely olyan ajánlat, ami az e szabvány szerinti tanúsításra vonatkozik, vagy elvárás az ilyen tanúsításra, a szabvány szándékának és céljainak félreértelmezése.

Az ISO 26000 szabvány nem tartalmaz követelményeket, és bármely ilyen tanúsítvány nem igazolja az ennek a szabványnak való megfelelőséget.

Milyen előnyökkel jár az ISO 26000 szabvány alkalmazása?

Egy szervezetnek a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos teljesítményéről alkotott kép és a tények hatással lehetnek, többek között, a szervezet:

 • versenyhelyzetére,
 • hírnevére,
 • munkaerő, vevő, ügyfél vagy felhasználó vonzó és megtartó képességére,
 • munkatársai csapatszellemének, elkötelezettségének és termelékenységének fenntartására,
 • befektetőinek, tulajdonosainak, adományozóinak, szponzorainak és a pénzügyi világnak a véleményére, valamint
 • más vállalatokkal, a kormányzattal, a médiával, a szállítókkal, a vevőkkel és az őt körülvevő közösséggel való kapcsolatára.

Mely szervezeteknek szánták az ISO 26000 szabványt, és hogyan segít?

Az ISO 26000 szabvány útmutatást nyújt minden típusú szervezetnek, a magán-, az állami és a non-profit szektorban, a mérettől vagy földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, a következőkről:

 • a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos fogalmak és meghatározások,
 • a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos háttér, trendek és jellemzők,
 • a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos alapelvek és gyakorlat,
 • a társadalmi felelősségvállalás fő területei és témakörei,
 • a társadalmilag felelős viselkedés integrálása, bevezetése és elősegítése az egész szervezetnél, annak irányelvein és gyakorlatán keresztül, és a befolyási körzetén belül,
 • az érdekelt felek azonosítása és megállapodás velük,
 • tájékoztatás a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elkötelezettségről, teljesítményről és más információkról.

Bár ennek a szabványnak nem minden részét használják egyformán minden szervezetnél, a fő területek minden szervezetre érvényesek.

Minden fő tématerülethez számos témakör tartozik, és a vonatkozó témakörök meghatározása, valamint ezek fontosságának megállapítása az egyes szervezetek felelőssége.

Mivel a szervezetek a társadalmi felelősségvállalás megértésének és a működésbe való integrálásnak különböző fokán állnak, ez a szabvány segít a kezdőknek az alapok kialakításában, és a gyakorlottaknak a létező gyakorlat továbbfejlesztésében, további kezdeményezések alkalmazásában.

Milyen segítséget tud nyújtani a Poligont Kft.?

A Poligont Kft. igény szerint általános tájékoztatót vagy részletes képzést tart az érdeklődő szervezetek számára, akár kihelyezett formában is

 • a társadalmi felelősségvállalás alapelveiről
 • a társadalmi felelősségvállalás fő területeiről, beleértve a szervezeti irányítással, az emberi jogokkal, a munkaügyi gyakorlattal, a környezettel, a tisztességes működési gyakorlattal, a fogyasztókkal, valamint a közösségi részvétellel és fejlesztéssel kapcsolatos témaköröket
 • a társadalmi felelősségvállalás kialakításának, szervezet gyakorlatába való beépítésének és elterjesztésének lehetséges megoldásairól, lépéseiről.

Igény esetén segítünk az érdeklődő szervezeteknél a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos projekt megvalósításában, beleértve

 • a társadalmi felelősségvállalás témaköreinek átfogó értékelését, a szervezet számára lényeges témakörök meghatározását,
 • az érdekelt felek azonosítását, a társadalmi felelősségvállalási témakörök fontossági
  sorrendjének meghatározását,
 • hiány elemzést (gap analysis) a vezetési gyakorlatban, az alapelvekben, az irányítási szerkezetben,
 • új vagy módosított folyamatok kialakítását a hiányok pótlására,
 • a fejlesztési területek meghatározását, célok kitűzését,
 • a teljesítményszint értékelését,
 • jelentés készítését az érdekelt felek számára.

Képzéseink

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Jooble – Mérnöki álláslehetőségek

Rólunk mondták

"A valós életből vett példák révén megvalósítható ötleteket állítottunk össze a csapattal. Az előadók felkészültsége és stílusa kiválóan illeszkedett az elvárásainkhoz. Köszönjük!"

Laczkó Tóth Gergely
www.kokai.hu

"LEAN menedzsment koordinátor tanfolyam. Egy vérpezsdítő 5 nap"

Varga János
RUGET Magyarország Kft.

"Gyors, pontos, csak a szükséges dolgokkal foglalkozik, de ha igény van rá kitér egyéni problémákra, javaslatokra is."

Vargáné Helyes Marina
DKG - East Zrt.

"Bátran ajánlom azoknak. akik rendszerismeretüket komplex módon kívánják fejleszteni és ez irányú ismereteiket mélyíteni kívánják."

Fekete Attila
Minőségház Bt.

"Nem igazi képzés, annál sokkal több, jó hangulatú tapasztalatcsere, ami messze nem a száraz tények felsorolásáról szól, aktuálissá téve személyre szóló példákkal."

Kiszela István
Sárvári Gyógyfürdő Kft.

"A képzés megfelelően összeállított programja, felkészült előadója és a jó gyakorlati példák által válaszokat kaptam az ISO/TS-sel kapcsolatos "Hogyan"-okra és Miért"-ekre"

Holló Gergely

"Szívből ajánlom, aki olyan jó hangulatú képzésen akar részt venni, ahol a szakmai tudás átadása emberközpontúan történik."

Solti Ferenc
EMKI

"Érdekes, hatékony, sok gyakorlatias felhasználható információval. Ajánlom minden érdeklődőnek."

Borsos Krisztina
www.hidrofilt.hu

"Az egyetem elvégzése után megfogadtam, hogy soha többet nem ülök "iskolapadba", de sok év után ez a két nap volt, ami rádöbbentett, hogy néha nem árt."

Garamszegi Patrik
www.omikrondokk.hu

"Balázs Árpád nagyon felkészülten, következetesen oktató. Remekül világított rá az oktatott szabvány lényeges pontjaira, tételeire."

Csorba Máté
www.tshungary.hu

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>