MSZ EN ISO 22000:2018 (ISO 22000:2018)
Élelmiszer-Biztonsági Irányítási Rendszer (EBIR)

Az élelmiszer-biztonság az élelmiszerekben a fogyasztásukkor jelen levő veszélyekkel van összefüggésben.

Az élelmiszer-biztonsági veszélyek bevitele az élelmiszerlánc bármely pontján megtörténhet, ezért

  • a megfelelő szabályozás a teljes élelmiszerlánc mentén nélkülözhetetlen.

Emiatt az élelmiszer-biztonság az élelmiszerlánc valamennyi résztvevőjének együttes erőfeszítésével biztosítható.

Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetek köre kiterjed a

  • takarmány-,
  • az elsődleges élelmiszer előállítóktól kezdve,
  • az élelmiszergyártókon,
  • a szállítást,
  • raktározást végzőkön,
  • alvállalkozókon át,
  • az élelmiszer-kereskedelemmel,
  • a vendéglátással foglalkozókig

a felsoroltakkal kapcsolatban álló olyan szervezetekkel együtt, mint amilyenek a

  • berendezéseket,
  • csomagolóanyagokat,
  • tisztítószereket,
  • adalékanyagokat és
  • egyéb összetevőket gyártók.
  • (A szolgáltatásokat végzők is idetartoznak.)

Az ISO 22000:2005 olyan élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerrel szemben támasztott követelményeket határoz meg, amely összekapcsolja a következő általánosan elfogadott, az élelmiszer-biztonságot biztosító kulcselemeket az élelmiszerlánc mentén egészen a végső fogyasztásig:

  1. ) kölcsönös kapcsolattartás;
  2. ) rendszerirányítás;
  3. ) előfeltételi (prerekvizit) programok (PRP-k);
  4. ) HACCP-alapelvek.

Az élelmiszerlánc mentén a folyamatos kapcsolattartás nélkülözhetetlen annak biztosításához, hogy

  • valamennyi élelmiszer-biztonsági veszély azonosítása és
  • megfelelő szabályozása az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában megtörténjen.

Ez magában foglalja a szervezet kapcsolattartását az élelmiszerláncban előtte lévő és utána következő szervezettel.

Az azonosított veszélyek és szabályozó intézkedések ismertetése a

  • vevőkkel és a
  • (be)szállítókkal

segíteni fog a vevői és a (be)szállítói követelmények tisztázásában (például ezeknek a követelményeknek a megvalósíthatóságát és szükségességét, továbbá a végtermékre gyakorolt hatását illetően).

A legeredményesebb élelmiszer-biztonsági rendszerek

  • létrehozását,
  • működtetését és
  • aktualizálását, fejlesztését

a szervezet irányítási rendszerének keretében végzik, és

  • azt beépítik a szervezet átfogó irányítási tevékenységébe.

Ez maximális előnyt biztosít a szervezet és az érdekelt felek számára egyaránt.

Alkalmazható más irányítási rendszerekre vonatkozó szabványoktól függetlenül is.

Bevezetése

  • összehangolható vagy
  • integrálható a már meglévő „rokon” irányítási rendszerek követelményeivel, miközben a
  • szervezetek felhasználhatják a meglévő irányítási rendszer(eke)t ahhoz, hogy
  • létrehozzák az ezen követelményeinek megfelelő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert.

Integrálja az

  • Élelmiszerkönyv Bizottság (Codex Alimentarius Commission) által kidolgozott Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP)-rendszerének alapelveit és
  • alkalmazásának lépéseit.

Az auditálható követelmények segítségével kombinálja a

  • HACCP-tervet az
  • előfeltételi (prerekvizit) programokkal (PRP-kkel).

Az eredményes élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kulcsa a

  • veszélyelemzés mert

a veszélyelemzés segít annak az ismeretanyagnak a megszerzésében, amely

  • a szabályozó intézkedések eredményes kombinációjának létrehozásához szükséges.

Megköveteli, hogy

  • minden olyan veszély azonosítva és
  • értékelve legyen, amelynek
  • előfordulása az élelmiszerláncban reálisan várható, beleértve
  • az alkalmazott folyamat és
  • eszközök típusával kapcsolatos veszélyeket is.

Eszközöket biztosít annak

  • meghatározásához és
  • dokumentálásához, hogy
  • miért szükséges bizonyos azonosított veszélyeket egy adott szervezetnek szabályoznia és
  • másokat miért nem kell.

A veszélyelemzés során a szervezet meghatározza azt a stratégiát, amelynek alkalmazása

  • a PRP-k,
  • a működési PRP-k és a
  • HACCP-terv kombinálásával

biztosítja a veszélyek szabályozását.

Lehetővé teszi, hogy egy szervezet (például kisvállalkozás és/vagy kevésbé fejlett szervezet) a szabályozó intézkedések mások által kifejlesztett kombinációját hasznosítsa.

Célja, hogy az

  • élelmiszerlánc vállalatai számára
  • az egész világra kiterjedő (globális) szinten összehangolja
  • az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó követelményeket.

Különösen javasolható az alkalmazása azoknak a szervezeteknek, amelyek

  • a törvény által előírtnál sokkal összpontosítottabb,
  • következetesebb és
  • integráltabb élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kialakítására törekszenek.

Követelmény, hogy a szervezet élelmiszer-biztonsági irányítási rendszere megfeleljen az alkalmazandó élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos jogszabályi követelményeknek.

ISO 22000 alkalmazási területe

Az ÉBIR-re vonatkozó követelményeket írja le az élelmiszerlánc egy szervezetére, amelynek

  • bizonyítania kell képességét az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozására azért, hogy
  • biztosítsa az élelmiszerek biztonságosságát az elfogyasztás időpontjában.

Alkalmazhatja minden olyan, az élelmiszerlánchoz bármilyen tekintetben kapcsolódó szervezet, annak nagyságától függetlenül, amely a termékek biztonságosságáról következetesen gondoskodó rendszereket szeretne bevezetni.

Olyan követelményeket ír elő, amelyek egy szervezet számára lehetővé teszik, hogy

  1. ) megtervezzen, bevezessen, működtessen, fenntartson és aktualizáljon egy élelmiszerbiztonsági irányítási rendszert, amelynek célja a fogyasztók ellátása a rendeltetésszerű felhasználás esetén biztonságos termékekkel,
  2. ) bizonyítsa az alkalmazandó jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítését,
  3. ) felmérje és értékelje a vevő követelményeit, és bizonyítsa az összhangot az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos, kölcsönösen elfogadott vevői követelményekkel, a vevői elégedettség fokozása céljából,
  4. ) eredményes kapcsolata legyen az élelmiszerláncban részt vevő (be)szállítóival, vevőivel és más érdekelt felekkel az élelmiszer-biztonsági ügyekben,
  5. ) biztosítsa a szervezet megfelelőségét a kitűzött élelmiszer-biztonsági politikájának,
  6. ) bizonyítsa az érintett érdekelt feleknek való megfelelőségét, és
  7. ) tanúsíttassa vagy regisztráltassa élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerét külső szervezettel, vagy önértékelést végezzen, vagy nyilatkozatot tegyen ennek a nemzetközi szabványnak való megfelelőségéről.

Minden követelménye általános jellegű és az élelmiszerláncban részt vevő minden szervezet számára szánták, függetlenül annak nagyságától és bonyolultságától. Ez magában foglalja mindazokat a szervezeteket, amelyek közvetlenül vagy közvetve részesei az élelmiszerlánc egy vagy több szakaszának.

A közvetlenül részt vevő szervezetek, a teljesség igénye nélkül, a takarmány-előállítók, a betakarítással foglalkozók, a mezőgazdasági kistermelők, az élelmiszer-összetevőket előállítók, az élelmiszergyártók, a kiskereskedők, az élelmiszerekkel kapcsolatos szolgáltatásokat végzők, a vendéglátó-ipari tevékenységet folytatók, a takarítási és fertőtlenítési szolgáltatásokat végző szervezetek, a szállítást, a raktározást és a termékek forgalmazását végző szolgáltatók.

Közvetve részt vevő más szervezetek, a teljesség igénye nélkül, a berendezéseket, a tisztító- és fertőtlenítőszereket, a csomagolóanyagokat és más, az élelmiszerekkel érintkező anyagokat előállítók.

Lehetővé teszi az olyan szervezetek számára, mint pl.: a kisvállalkozások (pl.: mezőgazdasági kistermelő, csomagolással, szállítással foglalkozó kisvállalkozó, kiskereskedő vagy kifőzdét üzemeltetők), hogy a szabályozó intézkedések mások által kifejlesztett kombinációját hasznosítsa.

Főbb témakörök, amelyek a ISO 22000:2018 rendszer részét képezik

I., A SZERVEZET KÖRNYEZETE

  • A szervezet és környezetének megértése
  • Az érdekelt felek szükségleteinek és elvárásainak megértése
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer alkalmazási területének
    meghatározása
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer

II., VEZETŐI SZEREPVÁLLALÁS

  • Vezetői szerepvállalás és elkötelezettség
  • Politika
  • Az élelmiszer-biztonsági politika kialakítása
  • Az élelmiszer-biztonsági politika kommunikálása
  • Szervezeti szerepek, felelősségek és hatáskörök

III., TERVEZÉS

  • A kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer céljai és az elérésük
    megtervezése
  • A változtatások tervezése

IV., TÁMOGATÁS

  • Erőforrások
    • Munkatársak
    • Infrastruktúra
    • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer külső forrás által kidolgozott
    • A külső forrásból biztosított folyamatok, termékek és szolgáltatások felügyelete
  • Felkészültség (kompetencia)
  • Tudatosság
  • Kommunikáció
  • Dokumentált információ

V., MŰKÖDÉS

  • Működéstervezés és -szabályozás
  • Előfeltételi (prerekvizit) programok (PRP-k)
  • Nyomonkövetési rendszer
  • Vészhelyzeti felkészültség és reagálás
  • A veszélyek szabályozása
  • Az előfeltételi programokat (PRP-ket) és a veszélyszabályozási tervet
    meghatározó információk frissítése
  • A figyelemmel kísérés (monitoring) és a mérés szabályozása
  • Az előfeltételi programok (PRP-k) és a veszélyszabályozási terv igazolása (verifikálása)
  • A termék és a folyamat nemmegfelelőségeinek szabályozása

VI., TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS

  • Figyelemmel kísérés (monitoring), mérés, elemzés és értékelés
  • Belső audit
  • Vezetőségi átvizsgálás

VII., FEJLESZTÉS

  • Nemmegfelelőség és helyesbítő tevékenység
  • Folyamatos fejlesztés
  • Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer frissítése

Az ISO 22000 rendszer főbb előnyei

  1. ) Nemzetközi szinten elfogadott Tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t.
  2. ) Hatékonyabbá teszi az élelmiszerlánc szereplőinek az együttműködését.
  3. ) Tartalmazza az ISO 9001 követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról.
  4. ) Jól integrálható más irányítási rendszerekbe.

Ha még nem kezdtétek el

  • az ISO 22000:2005 rendszer kiépítését vagy
  • fontolgatjátok megvalósítását, vagy
  • az eddigi kísérlet nem vezetett eredményre,
  • esetleg meglévő rendszereteket szeretnétek fejleszteni, vagy
  • bővebb ismeretanyagra van szükségetek,

akkor kattints ide és jelezd bátran, ha konzultálni, megoldást szeretnél találni a fenti témában kérdéseidre.

Az ISO 22000:2005 rendszert szeretnéd megvalósítani, működtetni, vagy fejleszteni, de
nincs kellő ismereted?

Jogosultságot szeretnél szerezni az ISO 22000:2005 belső auditok elvégzésére?

Ha bármelyik is felmerül, kattints ide, és választhatsz az ISO 22000:2005 kapcsolatos képzési programunkból is.

Képzéseink

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Jooble – Mérnöki álláslehetőségek

Rólunk mondták

"Hatékony és összefogott képzésen vehettem részt, amiből "sütött" a szakmai hozzáértés. Sok szerencsét kívánok, csak így tovább."

Méhes Ernő
munkabiztonsági tanácsadó

"A POLIGONT Kft. nívós képzésein mindig megfelelő oktatásban részesülök, ajánlom mindenkinek, aki elhivatott a tudás és a minőségügy iránt!"

Szokol Lajos

"Ragyogó, logikus felépítésű, gyakorlatorientált."

Horváth Viktória
www.bkf.hu

"Figyelemmel kísérhető, gyakorlatias képzés, rutinos előadó."

Fülöp Gyula
www.chemark.hu

"A képzés megfelelően összeállított programja, felkészült előadója és a jó gyakorlati példák által válaszokat kaptam az ISO/TS-sel kapcsolatos "Hogyan"-okra és Miért"-ekre"

Holló Gergely

"Jó, a vállalatunk igényeire kialakított képzést kaptunk, felkészült, kiváló oktatótól."

Nagy Sándor
DS Smith Packaging Hungary Kft.

"Ajánlom a képzést minden olyan embernek, aki nehezen viseli a "száraz" anyagokat. Az előadó az ilyen embereknek is érdekesen fogja előadni azokat."

Farkas Szabolcs
www.fabricom.hu

"Szakembereknek is hasznos ismeretek hozzáértő szakembertől tömören."

Dr. Becser Norbert
www.star-con.hu

"LEAN menedzsment koordinátor tanfolyam. Egy vérpezsdítő 5 nap"

Varga János
RUGET Magyarország Kft.

"Lényegre törő képzés az ISO 9001:2015 követelményeiről és a szabvány alkalmazásáról."

Eőry Csaba
www.szenzor.hu

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>