5. A jellemzőkkel kapcsolatos szakkifejezések

5.1. jellemző

Megkülönböztető tulajdonság.

1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemző lehet saját vagy hozzárendelt.

2. MEGJEGYZÉS: Egy jellemző lehet minőségi vagy mennyiségi.

3. MEGJEGYZÉS: A jellemzőknek különböző osztályaik vannak:

  • fizikaiak (pl.: mechanikai, villamos, vegyi vagy biológiai jellemzők);
  • érzékszerviek (pl.: illatra, tapintásra, ízre, látásra, hallásra vonatkozók);
  • viselkedésbeliek (pl.: udvariasság, becsületesség, igazmondás);
  • idővel kapcsolatosak (pl.: pontosság, megbízhatóság, használhatóság);
  • ergonómiaiak (pl.: fiziológiai jellemzők vagy az emberi biztonsággal kapcsolatosak);
  • funkcionálisak (pl.. egy repülőgép legnagyobb sebessége).

5.2. minőségjellemző

Terméknek (4.2.), folyamatnak (4.1.) vagy rendszernek (2.1.) egy követelménnyel (1.2.) kapcsolatos saját jellemzője (5.1.).

1. MEGJEGYZÉS: Saját annyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.

2. MEGJEGYZÉS: Egy termékhez, folyamathoz vagy rendszerhez hozzárendelt jellemző (pl.: egy termék ára, egy termék tulajdonosa) nem minőségjellemzője a terméknek, a folyamatnak vagy a rendszernek.

5.3. megbízhatóság

Gyűjtőfogalom, amelyet a használhatóság és az azt befolyásoló tényezők, azaz a hibamentesség, a karbantarthatóság és a karbantartás ellátás leírására használnak.

MEGJEGYZÉS: A megbízhatóság fogalmát csak általános leírásokra használják, nem mennyiségi fogalmak értelmében.

5.4. nyomonkövethetőség

Képesség arra, hogy nyomon kövessék a múltját, az alkalmazását vagy a helyét annak, amiről szó van.

1. MEGJEGYZÉS: Termék (4.2.) esetén a nyomonkövethetőség vonatkozhat:

  • anyagok, alkatrészek és alkotórészek eredetére,
  • a feldolgozási előzményekre, valamint
  • a termék kiszállítás utáni elosztására és helyére.

2. MEGJEGYZÉS: A metrológia területén elfogadott meghatározás a VIM:1993 dokumentum 6.10. szakasza szerinti (visszavezethetőség).

Irányítási rendszerek szakszótár

Minőségirányítási (MIR)

Bevezetés >>

Szakkifejezések

1. A minőséggel kapcsolatos >>

2. Az irányítással kapcsolatos >>

3. A szervezettel kapcsolatos >>

4. A folyamattal és a termékkel >>

5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>

6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>

7. A dokumentációval kapcsolatos >>

8. A megvizsgálással kapcsolatos >>

9. Az audittal kapcsolatos >>

10. A mérési folyamatok minőségir. >>

Környezetközpontú (KIR)

Szakkifejezések >>

Munkahelyi Egészség..(MEBIR)

Szakkifejezések >>

Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)

Szakkifejezések >>

Információbiztonság (IBIR)

Szakkifejezések >>

Mérésügy részletei

Mennyiségek és egységek >>

Mérések >>

Mérési eredmények >>

Mérőeszközök >>

Mérőeszközök jellemzői >>

Etalonok >>

Mértékegységek >>

Hasznos tudnivalók >>

Képzéseink

Six Sigma Green Belt

2021. május 17 - július 30.

5S auditor

2021. május 17 - 18.

Mérőeszköz felügyelő

2021. május 17 - 18.

Minőségellenőr

2021. május 17 - 19.

Termelésirányító

2021. május 17 - 20.

8D – Problémamegoldó módszer

2021. május 19 - 20.

IFS Food v7 belső auditor

2021. május 20 - 21.

További képzések

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Rólunk mondták

"A képzések alaposak, széles látókörűek, életszerűek, újabb és újabb ötleteket adnak."

Bárdossy ldikó
www.elanders.com

"Remek lehetőség a tapasztalatcserére is."

Schell Tamás
Kőolajvezetéképítő Zrt.

"Ha szeretnéd a céged nyelvére lefordítani a szabványokat, akkor mindenképpen vegyél részt a képzésen, mert egy szakmailag maximálisan felkészült oktatótól minden kérdésedre választ kapsz."

Bíró Barbara
Szatmár Optika Kft.

"Melegen tudom mindenkinek ajánlani, mert rugalmas, átfogó és mindenre választ ad, amire kíváncsi vagy."

Kissné Farkas Márta
Haslinger Kft.

Rendkívül jó hangulatú, gyakorlatorientált és interaktív képzésen vettem részt. Végre egy olyan képzés, ahonnan úgy távoztam, hogy sokat tanultam és ezt használni is tudom majd.

Schmidt Gabriella
Aikawa Hungária Elektronikai Kft.

"Érdekes volt ezt az egész auditálási eljárást egy teljesen új szemszögből, az auditor oldaláról áttekinteni."

Kulcsár Ernő
www.elastron.hu

"LEAN menedzsment koordinátor tanfolyam. Egy vérpezsdítő 5 nap"

Varga János
RUGET Magyarország Kft.

"Érdekes, hatékony, sok gyakorlatias felhasználható információval. Ajánlom minden érdeklődőnek."

Borsos Krisztina
www.hidrofilt.hu

"Nekem, mint stratégiai beszerzőnek nagyon sok jó és hasznos információval szolgált ez a tanfolyam! Most még jobban megértettem, hogy mekkora lényege is van egy szervezeten belüli folyamatok összhangjának."

Simonffy Krisztina
www.anton.hu

"Lényegre törő képzés az ISO 9001:2015 követelményeiről és a szabvány alkalmazásáról."

Eőry Csaba
www.szenzor.hu

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>