5. A jellemzőkkel kapcsolatos szakkifejezések

5.1. jellemző

Megkülönböztető tulajdonság.

1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemző lehet saját vagy hozzárendelt.

2. MEGJEGYZÉS: Egy jellemző lehet minőségi vagy mennyiségi.

3. MEGJEGYZÉS: A jellemzőknek különböző osztályaik vannak:

  • fizikaiak (pl.: mechanikai, villamos, vegyi vagy biológiai jellemzők);
  • érzékszerviek (pl.: illatra, tapintásra, ízre, látásra, hallásra vonatkozók);
  • viselkedésbeliek (pl.: udvariasság, becsületesség, igazmondás);
  • idővel kapcsolatosak (pl.: pontosság, megbízhatóság, használhatóság);
  • ergonómiaiak (pl.: fiziológiai jellemzők vagy az emberi biztonsággal kapcsolatosak);
  • funkcionálisak (pl.. egy repülőgép legnagyobb sebessége).

5.2. minőségjellemző

Terméknek (4.2.), folyamatnak (4.1.) vagy rendszernek (2.1.) egy követelménnyel (1.2.) kapcsolatos saját jellemzője (5.1.).

1. MEGJEGYZÉS: Saját annyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.

2. MEGJEGYZÉS: Egy termékhez, folyamathoz vagy rendszerhez hozzárendelt jellemző (pl.: egy termék ára, egy termék tulajdonosa) nem minőségjellemzője a terméknek, a folyamatnak vagy a rendszernek.

5.3. megbízhatóság

Gyűjtőfogalom, amelyet a használhatóság és az azt befolyásoló tényezők, azaz a hibamentesség, a karbantarthatóság és a karbantartás ellátás leírására használnak.

MEGJEGYZÉS: A megbízhatóság fogalmát csak általános leírásokra használják, nem mennyiségi fogalmak értelmében.

5.4. nyomonkövethetőség

Képesség arra, hogy nyomon kövessék a múltját, az alkalmazását vagy a helyét annak, amiről szó van.

1. MEGJEGYZÉS: Termék (4.2.) esetén a nyomonkövethetőség vonatkozhat:

  • anyagok, alkatrészek és alkotórészek eredetére,
  • a feldolgozási előzményekre, valamint
  • a termék kiszállítás utáni elosztására és helyére.

2. MEGJEGYZÉS: A metrológia területén elfogadott meghatározás a VIM:1993 dokumentum 6.10. szakasza szerinti (visszavezethetőség).

Irányítási rendszerek szakszótár

Minőségirányítási (MIR)

Bevezetés >>

Szakkifejezések

1. A minőséggel kapcsolatos >>

2. Az irányítással kapcsolatos >>

3. A szervezettel kapcsolatos >>

4. A folyamattal és a termékkel >>

5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>

6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>

7. A dokumentációval kapcsolatos >>

8. A megvizsgálással kapcsolatos >>

9. Az audittal kapcsolatos >>

10. A mérési folyamatok minőségir. >>

Környezetközpontú (KIR)

Szakkifejezések >>

Munkahelyi Egészség..(MEBIR)

Szakkifejezések >>

Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)

Szakkifejezések >>

Információbiztonság (IBIR)

Szakkifejezések >>

Mérésügy részletei

Mennyiségek és egységek >>

Mérések >>

Mérési eredmények >>

Mérőeszközök >>

Mérőeszközök jellemzői >>

Etalonok >>

Mértékegységek >>

Hasznos tudnivalók >>

Képzéseink

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Rólunk mondták

"Nekem, mint stratégiai beszerzőnek nagyon sok jó és hasznos információval szolgált ez a tanfolyam! Most még jobban megértettem, hogy mekkora lényege is van egy szervezeten belüli folyamatok összhangjának."

Simonffy Krisztina
www.anton.hu

"A Poligont Kft. képzésén lehetőségem volt a valós életből hozott, a rendszerépítések és bevezetések terén gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező elhivatott oktatótól tanulni az irányítási rendszerek belső auditjának a mikéntjét."

Szabó András
Electrolux Lehel Kft.

"A képzések alaposak, széles látókörűek, életszerűek, újabb és újabb ötleteket adnak."

Bárdossy ldikó
www.elanders.com

"Bátran ajánlom azoknak. akik rendszerismeretüket komplex módon kívánják fejleszteni és ez irányú ismereteiket mélyíteni kívánják."

Fekete Attila
Minőségház Bt.

"Örömmel és maximális odafigyeléssel vettem részt a MEBIR képzésen, ami az előadó Balázs Árpád magas szintű felkészültségének és gyakorlati ismereteinek volt köszönhető. További sok sikert kívánok!"

Takács Andrea
DENSO GYártó Magyarország Kft.

"Szakembereknek is hasznos ismeretek hozzáértő szakembertől tömören."

Dr. Becser Norbert
www.star-con.hu

"A képzés megfelelően összeállított programja, felkészült előadója és a jó gyakorlati példák által válaszokat kaptam az ISO/TS-sel kapcsolatos "Hogyan"-okra és Miért"-ekre"

Holló Gergely

"Jó, a vállalatunk igényeire kialakított képzést kaptunk, felkészült, kiváló oktatótól."

Nagy Sándor
DS Smith Packaging Hungary Kft.

"A téma egy olyan bemutatásában volt részem, amit nem gondoltam volna, hogy ilyen érdekesen és emberközpontúan is meg lehet közelíteni, kiegészítve számos példával és magyarázó értékelésekkel."

Ujvári Gergely
www.norgen.hu

"Szívből ajánlom, aki olyan jó hangulatú képzésen akar részt venni, ahol a szakmai tudás átadása emberközpontúan történik."

Solti Ferenc
EMKI

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>