1.1. minőség
Annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők (5.1.) egy csoportja a követelményeket (1.2.)
1. MEGJEGYZÉS: A „minőség” szakkifejezés használható olyan jelzőkkel, mint gyenge, jó vagy kiváló.
2. MEGJEGYZÉS: „Saját” – szemben a „hozzárendelt”-tel – annnyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.
1.2. követelmény
Kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetődő vagy kötelező.
1. MEGJEGYZÉS: „Általában magától értetődő” annyit jelent, hogy a szervezet (3.1.), vevői (3.5.) és más érdekelt felek (3.7.) számára szokás vagy általános gyakorlat, hogy a szóban forgó igény vagy elvárás magától értetődő.
2. MEGJEGYZÉS: Egy meghatározott típusú követelmény megjelölésére jelző használható, pl. termékkövetelmény, minőségirányításra vonatkozó követelmény, vevői követelmény.
3. MEGJEGYZÉS: Előírt követelmény az, amelyet kinyilvánítottak, például egy dokumentumban (7.2.).
4. MEGJEGYZÉS: Követelmények különböző érdekelt felektől (3.7.) származhatnak.
1.3. fokozat
Azonos funkcionális rendeltetésű termékek (4.2.), folyamatok (4.1.) vagy rendszerek (2.1.) kategóriája vagy besorolása, amelyet különböző minőségi követelményekhez rendeltek.
PÉLDÁK: Repülőjegyosztály és szállodai kategória egy szálloda útmutatóban.
MEGJEGYZÉS: A minőségi követelmények kitűzésekor a fokozatot általában meghatározzák.
1.4. vevői elégedettség
A vevő észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevő követelményei (1.2.)
1. MEGJEGYZÉS: A vevő panaszai a vevő kismértékű elégedettségének általánosan ismert jellemzői, de ha ilyen panasz nem volt, ez még nem jelenti szükségképpen a vevő nagy fokú elégedettségét.
2. MEGJEGYZÉS: Ha meg is állapodtak a vevővel a vevő követelményeiben, és ezek teljesültek is, ez nem eredményezi szükségképpen a vevő nagyfokú elégedettségét.
1.5. képesség
Egy szervezetnek (3.1.), rendszernek (2.1.) vagy folyamatnak (4.1.) az az adottsága, hogy olyan terméket (4.2.) hozzon létre, amely ki fogja elégíteni az illető termékre vonatkozó követelményeket (1.2.).
MEGJEGYZÉS: A folyamatképességre vonatkozó szakkifejezések statisztikai meghatározásait az ISO 3534-2 szabvány tartalmazza.
1.6. felkészültség
Bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására.
MEGJEGYZÉS: Ez a nemzetközi szabvány a felkészültség fogalmát általános értelemben határozza meg. Más ISO-dokumentumokban a szóhasználat konkrétabb értelmű lehet.
Minőségirányítási (MIR)
Szakkifejezések
1. A minőséggel kapcsolatos >>
2. Az irányítással kapcsolatos >>
3. A szervezettel kapcsolatos >>
4. A folyamattal és a termékkel >>
5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>
6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>
7. A dokumentációval kapcsolatos >>
8. A megvizsgálással kapcsolatos >>
10. A mérési folyamatok minőségir. >>
Környezetközpontú (KIR)
Munkahelyi Egészség..(MEBIR)
Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)
Információbiztonság (IBIR)
2024. október 09 - 10.
2024. október 09 - 11.
2024. október 14 - november 29.
2024. október 14 - 16.
2024. október 14 - 16.
2024. október 14 - 15.
2024. október 15 - 16.
2024. október 16 - 17.
2024. október 17.
2024. október 18.
Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>
"A téma egy olyan bemutatásában volt részem, amit nem gondoltam volna, hogy ilyen érdekesen és emberközpontúan is meg lehet közelíteni, kiegészítve számos példával és magyarázó értékelésekkel."
Ujvári Gergely
www.norgen.hu
"Ajánlom a képzést minden olyan embernek, aki nehezen viseli a "száraz" anyagokat. Az előadó az ilyen embereknek is érdekesen fogja előadni azokat."
Farkas Szabolcs
www.fabricom.hu
"A valós életből vett példák révén megvalósítható ötleteket állítottunk össze a csapattal. Az előadók felkészültsége és stílusa kiválóan illeszkedett az elvárásainkhoz. Köszönjük!"
Laczkó Tóth Gergely
www.kokai.hu
"Szakembereknek is hasznos ismeretek hozzáértő szakembertől tömören."
Dr. Becser Norbert
www.star-con.hu
"Ha szeretnéd a céged nyelvére lefordítani a szabványokat, akkor mindenképpen vegyél részt a képzésen, mert egy szakmailag maximálisan felkészült oktatótól minden kérdésedre választ kapsz."
Bíró Barbara
Szatmár Optika Kft.
"Hatékony és összefogott képzésen vehettem részt, amiből "sütött" a szakmai hozzáértés. Sok szerencsét kívánok, csak így tovább."
Méhes Ernő
munkabiztonsági tanácsadó
"Balázs Árpád nagyon felkészülten, következetesen oktató. Remekül világított rá az oktatott szabvány lényeges pontjaira, tételeire."
Csorba Máté
www.tshungary.hu
"LEAN menedzsment koordinátor tanfolyam. Egy vérpezsdítő 5 nap"
Varga János
RUGET Magyarország Kft.
"Az egyetem elvégzése után megfogadtam, hogy soha többet nem ülök "iskolapadba", de sok év után ez a két nap volt, ami rádöbbentett, hogy néha nem árt."
Garamszegi Patrik
www.omikrondokk.hu
Rendkívül jó hangulatú, gyakorlatorientált és interaktív képzésen vettem részt. Végre egy olyan képzés, ahonnan úgy távoztam, hogy sokat tanultam és ezt használni is tudom majd.
Schmidt Gabriella
Aikawa Hungária Elektronikai Kft.
Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>