1.1. minőség
Annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők (5.1.) egy csoportja a követelményeket (1.2.)
1. MEGJEGYZÉS: A „minőség” szakkifejezés használható olyan jelzőkkel, mint gyenge, jó vagy kiváló.
2. MEGJEGYZÉS: „Saját” – szemben a „hozzárendelt”-tel – annnyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.
1.2. követelmény
Kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetődő vagy kötelező.
1. MEGJEGYZÉS: „Általában magától értetődő” annyit jelent, hogy a szervezet (3.1.), vevői (3.5.) és más érdekelt felek (3.7.) számára szokás vagy általános gyakorlat, hogy a szóban forgó igény vagy elvárás magától értetődő.
2. MEGJEGYZÉS: Egy meghatározott típusú követelmény megjelölésére jelző használható, pl. termékkövetelmény, minőségirányításra vonatkozó követelmény, vevői követelmény.
3. MEGJEGYZÉS: Előírt követelmény az, amelyet kinyilvánítottak, például egy dokumentumban (7.2.).
4. MEGJEGYZÉS: Követelmények különböző érdekelt felektől (3.7.) származhatnak.
1.3. fokozat
Azonos funkcionális rendeltetésű termékek (4.2.), folyamatok (4.1.) vagy rendszerek (2.1.) kategóriája vagy besorolása, amelyet különböző minőségi követelményekhez rendeltek.
PÉLDÁK: Repülőjegyosztály és szállodai kategória egy szálloda útmutatóban.
MEGJEGYZÉS: A minőségi követelmények kitűzésekor a fokozatot általában meghatározzák.
1.4. vevői elégedettség
A vevő észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevő követelményei (1.2.)
1. MEGJEGYZÉS: A vevő panaszai a vevő kismértékű elégedettségének általánosan ismert jellemzői, de ha ilyen panasz nem volt, ez még nem jelenti szükségképpen a vevő nagy fokú elégedettségét.
2. MEGJEGYZÉS: Ha meg is állapodtak a vevővel a vevő követelményeiben, és ezek teljesültek is, ez nem eredményezi szükségképpen a vevő nagyfokú elégedettségét.
1.5. képesség
Egy szervezetnek (3.1.), rendszernek (2.1.) vagy folyamatnak (4.1.) az az adottsága, hogy olyan terméket (4.2.) hozzon létre, amely ki fogja elégíteni az illető termékre vonatkozó követelményeket (1.2.).
MEGJEGYZÉS: A folyamatképességre vonatkozó szakkifejezések statisztikai meghatározásait az ISO 3534-2 szabvány tartalmazza.
1.6. felkészültség
Bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására.
MEGJEGYZÉS: Ez a nemzetközi szabvány a felkészültség fogalmát általános értelemben határozza meg. Más ISO-dokumentumokban a szóhasználat konkrétabb értelmű lehet.
Minőségirányítási (MIR)
Szakkifejezések
1. A minőséggel kapcsolatos >>
2. Az irányítással kapcsolatos >>
3. A szervezettel kapcsolatos >>
4. A folyamattal és a termékkel >>
5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>
6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>
7. A dokumentációval kapcsolatos >>
8. A megvizsgálással kapcsolatos >>
10. A mérési folyamatok minőségir. >>
Környezetközpontú (KIR)
Munkahelyi Egészség..(MEBIR)
Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)
Információbiztonság (IBIR)
2025. szeptember 15 - 16.
2025. szeptember 15 - 16.
2025. szeptember 15 - 18.
2025. szeptember 15 - 16.
2025. szeptember 15.
2025. szeptember 17 - 18.
2025. szeptember 17 - 18.
2025. szeptember 17 - 19.
2025. szeptember 18.
2025. szeptember 19.
Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>
"Nem igazi képzés, annál sokkal több, jó hangulatú tapasztalatcsere, ami messze nem a száraz tények felsorolásáról szól, aktuálissá téve személyre szóló példákkal."
Kiszela István
Sárvári Gyógyfürdő Kft.
"Bátran ajánlom azoknak. akik rendszerismeretüket komplex módon kívánják fejleszteni és ez irányú ismereteiket mélyíteni kívánják."
Fekete Attila
Minőségház Bt.
"Ha szeretnéd a céged nyelvére lefordítani a szabványokat, akkor mindenképpen vegyél részt a képzésen, mert egy szakmailag maximálisan felkészült oktatótól minden kérdésedre választ kapsz."
Bíró Barbara
Szatmár Optika Kft.
"Az egyetem elvégzése után megfogadtam, hogy soha többet nem ülök "iskolapadba", de sok év után ez a két nap volt, ami rádöbbentett, hogy néha nem árt."
Garamszegi Patrik
www.omikrondokk.hu
"Hatékony és összefogott képzésen vehettem részt, amiből "sütött" a szakmai hozzáértés. Sok szerencsét kívánok, csak így tovább."
Méhes Ernő
munkabiztonsági tanácsadó
"Lényegre törő képzés az ISO 9001:2015 követelményeiről és a szabvány alkalmazásáról."
Eőry Csaba
www.szenzor.hu
"Ragyogó, logikus felépítésű, gyakorlatorientált."
Horváth Viktória
www.bkf.hu
"Sok hasznos, gyakorlatban alkalmazható infót kaptam."
Perdi Szilvia
www.innocomp.hu
"Érdekes, hatékony, sok gyakorlatias felhasználható információval. Ajánlom minden érdeklődőnek."
Borsos Krisztina
www.hidrofilt.hu
"Szívből ajánlom, aki olyan jó hangulatú képzésen akar részt venni, ahol a szakmai tudás átadása emberközpontúan történik."
Solti Ferenc
EMKI
Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>